Zuivelweetje:
Wat is het verschil tussen kefir en karnemelk ? deze vraag wordt ons bijna wekelijks gesteld......
Beide producten zijn gefermenteerd, met behulp van o.a. melkzuurbacteriën wordt er tijdens het proces van ca. 24 uur een deel van de lactose uit melk (de melksuikers) omgezet in melkzuur.
Bij beide producten geeft dit een licht zuur product wat voor veel mensen erg goed verteerbaar is.
Karnemelk wordt na dit proces gekarnd, waardoor er boterkorreltjes ontstaan. Hierna tappen we het vetvrije deel, de karnemelk, af en maken we van het vet uit de melk onze boeren roomboter.
Karnemelk is dus een mager product met ca. 0,5 % vet erin.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar.
Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Voor elk wat wils!